blindfriendly
rss
50:50 koalíció
Esélyegyenlőség nélkül nem létezhet európai demokrácia
 
 
Az 50:50 koalíció egy pártok feletti együttműködés az Európai Parlament képviselői között, amelynek célja, hogy a nők minél nagyobb számban vezető pozíció juthassanak a 2014-es európai választások eredményeképpen. Az együttműködéshez az Európai Női Lobbi (EWL) biztosít szakmai hátteret.
 
A csoport alapítói Gurmai Zita (S&D), Sirpa Pietikäinen (EPP), Franziska Brantner (Greens), Anneli Jaatteenmaki (ALDE) és Kartika Liotard (GUE) európai parlamenti képviselők.
 
 
Az előző európai parlamenti ciklus végén már indult egy hasonló kezdeményezés. Ezt most szeretnénk gyorsabbá, és hatékonyabbá tenni, valamint más területekre is kiterjeszteni. Nemcsak az EP-képviselők és az európai biztosok között szeretnénk emelni a nők arányát, hanem együttműködve a tagállami parlamentek tagjaival, nemzeti szintre is szeretnénk kiterjeszteni a kezdeményezést.
 
A kezdeményezésben több európai parlamenti képviselőcsoport is részt vesz, mivel az esélyegyenlőség ügye a politikai pártok felett áll.
 
Az esélyegyenlőség azonban nemcsak demokrácia, egyenlőség és igazságosság kérdése. Hatékonysági kérdés is: szükségtelen hangoztatnunk, hogy a nők jelenléte milyen komoly hozzáadott értéket jelent a társadalomban és az európai intézményekben egyaránt.
 
Miért van szükség egy esélyegyenlőség érvényesülését szolgáló, pártok felett álló kezdeményezésre a 2014-es európai választások előtt?
 
A nők az Európai Unió népességének több mint felét teszik ki, de alul vannak reprezentálva az uniós szintű döntéshozatalban. Ez a súlyos alulreprezentáltság komoly akadályát jelenti az unió demokratikus legitimitásának.
 
A valódi, modern demokrácia elképzelhetetlen a férfiak és a nők egyenlő képviselete nélkül a mindennapi életet befolyásoló döntéshozatal szintjén.A nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítása elengedhetetlen a politikai rendszerünk modernizálásához, hogy a férfiak és nők sokszínűségükben is egyenlően osztozhassanak a jogaikban, kötelezettségeikben és hatalmukban. Az esélyegyenlőségnek meg kell jelennie valamennyi európai uniós kezdeményezésben, így növelve az állampolgárok politikai részvételét és az EU demokratikus legitimitását, továbbá előmozdítva az európaiak szükségleteit és törekvéseit szolgáló politikák megvalósulását.
 
Az 50:50 koalíció célja, hogy támogassa a nemek közötti esélyegyenlőség megvalósulását a döntéshozatalban, amely az egyik fő célja a Nemek közötti esélyegyenlőség európai stratégiájának (2010-2015) és az Európai esélyegyenlőségi paktumnak (2011-2020).
 
 
Mit szeretnénk elérni?
 
Meggyőződésünk, hogy most, a 2014-es európai választás előtt eljött az ideje a kézzel fogható intézkedéseknek.
 
Felhívjuk a döntéshozókat, valamint a demokrácia megerősítése iránt elkötelezettpolgárokat és szervezeteket, hogy pártállástól függetlenül támogassák kezdeményezésünket.
  1. Minden tagállam egy férfit és egy nőt jelöljön az európai biztosi posztra, illetve minden más uniós vezető pozicióra.
  2. A tagállamok és az Európai Tanács biztosítsa a mozdítsa elő a nemek közötti esélyegyenlőség érvényesülését az Európai Központi Bank vezetőtestületeiben is.
  3. Felhívjuk az európai parlamenti frakciókat, hogy egy férfi és egy női jelöltet jelöljenek az Európai Parlament elnöki posztjára, és biztosítsák a nemek egyenlő képviseletét a szakbizottsági elnökök, valamint az Elnökség tagjai között is.
  4. Felhívjuk az európai szintű politikai pártokat, hogy mozdítsák elő az esélyegyenlőség érvényesülését a saját vezetőtestületeikben is, és működjenek közre a nők európai parlamenti jelenlétének megerősítésében.
  5. Felhívjuk a tagállamok politikai pártjait, hogy a 2014-es európai választáson a a választási listáikat összeállítása során gondoskodjanak a paritás érvényesüléséről.
  6. Felszólítjuk az Európai Tanácsot, hogy a nők döntéshozatalban betöltött szerepének erősítését vegye a napirendjére.
További információ
 
A kezdeményezésről további információ olvasható az Európai Női Lobbi honlapján.
 
A témával kapcsolatos korábbi cikkeket ide kattintva olvashatja.
 
A képek forrása: EWL
Oldal nyomtatása