blindfriendly
rss
A te jövőd az én jövőm
A munkanélküliség az európai fiatalok körében átlagosan kétszer akkora, mint a teljes népességen belül: jelenleg 5,5 millió 25 éven aluli európai fiatal nem rendelkezik állással, ami 22,4 százalékos aránynak felel meg, szemben a teljes népesség 9,9 százalékos mutatójával. Egyes tagállamokban különösen rossz a helyzet: Olaszországban 35 százalékos, Spanyolországban és Görögországban pedig az 50 százalékot is meghaladja a fiatalok munkanélküliségi mutatója. Egy egész generáció sorsa forog kockán, akik jelenleg nem tudnak belépni a munkaerő-piacra, és így nem képesek hozzákezdeni életük megalapozásához, és részt vállalni a közös társadalmi kötelezettségekben sem.
 
Az Európai Szocialisták Pártja ezért “A te jövőd az én jövőm” címmel kampányt indított, amellyel a munkanélküli fiatalok aggasztó helyzetére igyekszünk ráirányítani a figyelmet. A probléma napirenden tartása mellett olyan, sikeres nemzetközi példák által alátámasztott intézkedésekre is javaslatot tettünk, amelyek európai szintű végrehajtása számottevően javítaná a fiatalok elhelyezkedési esélyeit. A kampány középpontjába az Európai Ifjúsági Garancia bevezetését helyeztük, mert véleményünk szerint ez jelentené a leghatékonyabb megoldást az európai munkanélküli fiatalok és egyben az Európai Unió számára is.
 
 
Európai Ifjúsági Garancia minden olyan 18 és 25 év közötti fiatal számára munkát vagy továbbképzési lehetőséget biztosítana, aki legalább négy hónapja befejezte tanulmányait, és nem talál munkát, vagy elvesztette korábbi állását. Az ifjúsági garanciát elsőként az osztrák szociáldemokrata kormány vezette be, majd a sikeres koncepciót luxemburgi, osztrák, spanyol, portugál és német baloldali pártok is átvették.
 
Ez egy fiatalokon alapuló új társadalmi szerződés, melynek létrehozásához csupán 10 milliárd euró fel nem használt uniós forrásra lenne szükség. Mindenki számára jobban megérné ez a garancia alap, mint az az évi 150 milliárd eurós kiadás, amibe a fiatal munkanélküliek kerülnek a nemzeti költségvetéseknek. Egyes EU-tagállamok - köztük Magyarország - az éves GDP-jük több mint két százalékát fizetik ki munkanélküliek ellátásaira. 10 milliárd euróval 2 millió munkanélküli fiatalnak nyújthatunk segítséget.
 
Habár a férfiak és nők munkanélküliségi mutatói megközelítőleg azonosak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a válság a jellemzően nőket foglalkoztató ágazatokban nagyobb megszorításokat eredményezett. A válság tehát a nőket súlyosabban érintette.
 
Az európai gazdaság növekedési pályára állítása elképzelhetetlen a nőkben rejlő tehetség, képességek és gazdasági potenciál teljes kiaknázása nélkül. Ennek érdekében biztosítani kell a munkaerő-piachoz való egyenlő hozzáférést, hogy elkerüljük a nemek közötti különbségek további növekedését. Az európai ifjúsági garancia eszköze ebben komoly segítséget nyújhat.
 
Emellett ugyanakkor az Európai Uniónak a nők munkanélküliségének speciális okait is fel kell tárnia, és kezelni kell többek között az oktatásban és a munkaerőpiacon tapasztalható nemi szegregáció problémáját. Kiemelt figyelmet kell fordítani a nők készségfejlesztésére is.
 
Az Európai Szocialisták Pártja javaslata és kampánya nyomán az Európai Bizottság 2012 májusában tette közzé az ifjúsági garancia bevezetésére irányuló javaslatát az ifjúsági foglalkoztatási javaslatcsomag részeként. Ebben különböző javaslatokat fogalmaztak meg a fiatalok helyzetének javítása érdekében. 2013 februárjában a Tanácsban politikai megállapodást sikerült elérni az ifjúsági garanciaprogramról.
 
Időközben az Európai Bizottság a 2013-as Éves Növekedési Jelentésben is megerősítette, hogy az európai ifjúsági grancaiprogram kulcsfontosságú szerepet játszik a növekedésbarát gazdasági konszolidációban.
 
Az Európai Unió a garanciaprogramot uniós források rendelkezésre bocsátásával segíti, azonban a nemzeti programok kidolgozása a tagállamok feladata, mivel a foglalkoztatáspolitika döntően tagállami hatáskörbe tartozik. Ehhez a tagállamok az Európai Szociális Alap, valamint a további strukturális alapok forrásait használhatják fel. Ezen kívül a 2013. februári Európai Tanács döntése szerint további 6 milliárd eurót használhatnak fel azok az országok, ahol a fiatalkori munkanélküliség meghaladja a 25 százalékot.
 
 
Az Európai Szocialisták Pártja és az ESZP Nőszervezete tovább folytatja kampányát, hogy a tagállamokat a uniós ajánlásoknak megfelelő nemzeti programok elindítására ösztönözze. Az európai ifjúsági garancia megvalósításával 2014-re már kétmillió fiatalnak nyújthatunk segítséget abban, hogy hasznos szakmai tapasztalatokra tegyenek szert.
 
Kapcsolódó videók:
 
 
 
További információ:
 
A témával kapcsolatban további információ “A te jövőd és én jövőm” kampányunk honlapján olvasható. Az Európai Bizottság fiatalok elhelyezkedését segítő javaslatairól további részletek a Foglalkoztatásügyi Főigazgatóság honlapján találhatók.
 
Figyelmébe ajánljuk továbbá a témával kapcsolatos korábbi híreket és blogbejegyzéseket.
Oldal nyomtatása