blindfriendly
rss
Van másik út
Az Európai Szocialisták Pártja olyan hosszútávú gazdaságpolitikát támogat, amely az embereket helyezi a középpontba, és kiemelt figyelmet fordít a nők helyzetének javítására - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a "Nőiesíteni a PSC-t, nőiesíteni Katalóniát - egyenlőségalapú demokrácia a társadalmi változások látóhatárán" elnevezésű konferencián Barcelonában. A szombati rendezvényen a magyar politikus a Katalán Szocialista Párt (PSC) meghívására vett részt.
 
A túlliberalizált pénzügyi szektor 2008-ban bekövetkezett összeomlása nyomán valóságos gazdasági és szociális válság alakult ki Európában. Olyan gazdaságpolitikát kell tehát kialakítani, amely a munkahelyteremtésre és a gazdaság növekedési pályára állítására koncentrál. Fenntartható és hosszútávú politikára van szükség, amely nem a tőkét, hanem az embereket és a környezetet helyezi a középpontba - mondta Gurmai Zita európai parlamenti képviselő,
 
A képviselő elégedettlenségének adott hangot a jobboldali európai kormányok válságkezelési gyakorlatát illetően, mivel azok nem elég ambiciózusak, különösen a munkahelyteremtést illetően. Az EU 2020 Stratégia önmagában nem elegendő, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) azonban kidolgozott elképzelései vannak egy humános, növekedésre ösztönző gazdaságpolitikáról - tette hozzá Gurmai Zita. Meg kell erősítenünk a tagállamok közötti gazdasági együttműködést, egy olyan valódi gazdasági uniót kialakítva, amely a szolidaritás szellemében ismét növekedési pályára állítja az unió gazdaságát - vélte a magyar EP-képviselő. Gurmai Zita újból kiállt az ESZP által szorgalmazott nemzetközi pénzügyi tranzakciós adó mellett, továbbá szorgalmazta a pénzpiacok felügyeleti rendszerének megerősítését is.
 
Az ESZP Nőszervezetének elnökeként Gurmai Zita arra is emlékeztetett, hogy a nehéz gazdasági helyzetből való kilábalás elképzelhetetlen a nők helyzetének javítása nélkül, és intézkedéseket sürgetett a válság által nagyobb mértékben sújtott nők védelme, a nemek közötti bérkülönbségek felszámolása, valamint a nők vállalkozásokban és a pénzügyi szektorban való részvételének ösztönzése érdekében. A gazdaság irányítását nem szabad hideg makroökonómiai szempontok alapján kezelni, hiszen az az értékekről is szól - zárta felszólalását a magyar európai parlamenti képviselő. 
2010.07.05.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: