blindfriendly
rss
A pénzügyi tranzakciós adóból csökkentsük a fiatalkori munkanélküliséget!
A fiatalok munkanélküliségének problémájával foglalkozó munkacsoportot hozott létre az Európai Szocialisták Pártja, amely csütörtökön tartotta első ülését Brüsszelben. Európában átlagosan ma minden ötödik fiatal munkanélküli, egyes tagállamokban pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szerint a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítása nemcsak erkölcsi és gazdasági kihívás, hanem elengedhetetlen feltétele a jól működő társadalomnak is.
 
Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy az Európai Unióban jelenleg mintegy ötmillió az állástalan fiatalok száma, körükben a munkanélküliség kétszer akkora, mint a teljes lakosságban (20,7 százalék - 9,5 százalék, Eurostat - 2011. július). A legsúlyosabb a helyzet Spanyolországban (46,2%), Görögországban (38,5%) és Litvániában (33,1%), de Magyarországon is magasabb ez az érték az uniós átlagnál (27%). Az oktatási rendszerből kikerülő fiatalok gyakran hosszú ideig nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és ezáltal tovább csökkennek az elhelyezkedési esélyeik. Sokan kényszerülnek képzettségüknél alacsonyabb munkakörben elhelyezkedni, amely - az alacsonyabb nyugdíjjárulékok miatt - életük későbbi szakaszára is kihathat. Ez különösen a női munkavállalókat érinti hátrányosan - tette hozzá a képviselő.
 
A munkacsoport ülésén az európai szocialisták több javaslatot is felvetettek a fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében. “Ambiciózus ifjúsági stratégiára van szükség, amely a foglalkoztatáspolitikára is kiterjed és ehhez elegendő forrásokat is társítani kell, például az EU strukturális alapjaiból vagy az uniós pénzügyi eszközök fel nem használt részeiből. Bevezetését követően a nemzetközi pénzügyi tranzakciós adó egy részét is e stratégia megvalósítására lehetne fordítani” - vetette fel Gurmai Zita. Az EP-képviselő fontosnak nevezte azt is, hogy ezek a törekvések az európai és tagállami oktatás- és iparpolitikai intézkedésekben is tükröződjenek. A munkacsoport ülésén felmerült továbbá, hogy a tagállami költségvetések 6, az uniós kiadások egy százalékát kötelezően az oktatásra fordítsák, illetve, hogy az európai cégek - egy meghatározott méret fölött - kötelezően fizetett gyakornoki helyeket biztosítsanak a fiataloknak. 
2011.10.13.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: