blindfriendly
rss
Munkát akarok, most!
Június 6-án és 7-én dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő részt vett a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége által szervezett, az Európai Parlamentben megrendezésre kerülő "I want a job, and I want it now" („Munkát akarok, most”) elnevezésű konferencián, amelyre több mint 200 fiatal jött el a világ minden tájáról. A konferencia célja mindenekelőtt az volt, hogy megvitassák a fiatalok munkanélküliségének égető problémáját, amivel ma Európa szembenéz, és hogy konkrét megoldásokat találjanak, amiket a PES és az Európai Szocialisták és Demokraták Frakciója előterjeszt.
 
A konferenciára meghívott vendégelőadók között volt Andor László foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos, és Nicolas Schmit luxemburgi foglalkoztatás ügyi és bevándorlási miniszter is. A fő cél az volt, hogy közeledjenek egymáshoz a tagállamok fiataljai és az európai döntéshozók, akik így megoszthatták egymással tapasztalataikat.
 
Gurmai Zita - aki Schmit miniszter úr után szólalt fel - kihasználta ezt a lehetőséget arra, hogy rávilágítson a jelenlegi helyzet sürgősségére, amivel az európai fiatalok kénytelenek szembenézni a munkaerőpiacon, kiemelve ezen túl a kérdés nemi vonatkozásait is.
 
A PES munkanélküliség ellen harcoló munkacsoportja tagjaként kihangsúlyozta az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete, a Fiatal Szocialisták, és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége közreműködésével az Európai Szocialisták Pártja által vezetett kampány fontosságát. A kampány fő kezdeményezése az Európai Ifjúsági Garancia kivitelezése európai és nemzeti szinten egyaránt, annak érdekében, hogy 2 millió fiatal munkanélküliségét meg tudják szüntetni 2014-ig.
 
Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnökeként azt is kiemelte, milyen nagymértékben érintettek a nők, amikor a foglalkoztatás kérdéséről van szó. "A nőket kíméletlenül sújtotta a válság, elsősorban azért, mert a válság kezelésében bevezetett megszorító intézkedések mellett egyéb akadályokkal is szembe kell nézniük, amikor a munkaerőpiacra való belépésről van szó" mondta.
Gurmai Zita kiemelte, hogy az Európai Szocialisták Pártjának Nőszervezete elkötelezte magát az oktatásban és a munkaerőpiacon tapasztalt nemek közötti szegregáció leküzdése, a munkahelyteremtés és a nők készségeinek fejlesztése mellett, különösen a zöld gazdaságban. Ezen felül szorgalmazta a szülési szabadság feltételeinek európai szintű javítását a karrier és a magánélet összeegyeztetésének elősegítése érdekében.
 
Gurmai Zita az európai parlamenti Európai Polgári Kezdeményezés társelőadójaként a konferencián résztvevő fiatalokkal azt is megvitatta, hogy a részvételi demokrácia ezen új eszköze hogyan segíthet abban, hogy a fiatalok európai szinten hallassák hangjukat.
 
2012.06.10. 01:58
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: