blindfriendly
rss
Hatékony uniós eszköz a fiatalok munkanélkülisége ellen
Körvonalazódik az Európai Ifjúsági Garancia
 
Várhatóan jövő héten terjeszti be az Európai Bizottság az Európai Ifjúsági Garancia létrehozásáról szóló jogszabály tervezetét. Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) közel egy évvel ezelőtt indított kampányt az állástalan fiataloknak munka- vagy továbbképzési lehetőséget biztosító eszköz uniós szintű bevezetéséért.
 
Spanyol ifjúsági szervezetek képviselőivel találkozott csütörtökön Brüsszelben dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő. A találkozón az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető politikus ismertette az ESZP – a fiatalok helyzetének javítását szolgáló – kampányának fő célkitűzéseit, és az ezzel kapcsolatos legújabb fejleményeket. A közel egy évvel ezelőtt indított, európai szintű kampány fő célja az Európai Ifjúsági Garancia létrehozása, amely munkalehetőséget vagy továbbképzést biztosítana – legkésőbb négy hónappal a tanulmányok befejezését vagy a munkahely elvesztését követően – a fiataloknak.
 
„Örömmel látom, hogy az európai szocialisták kampánya meghozta az eredményét: az Európai Bizottság várhatóan a jövő héten mutatja be az ifjúsági garancia gyakorlati megvalósítását szolgáló jogszabály tervezetét, amelynek nyomán 2014-ben léphet működésbe az új eszköz. Ehhez ugyanakkor – az Európai Parlament mellett – a konzervatív többségű tagállamok támogatására is szükség lesz” – figyelmeztetett az EP-képviselő.
 
Az ESZP kampánya kiemelt figyelmet fordít a fiatal nők speciális helyzetére. Az ő körükben a legmagasabb munkanélküliség: míg Görögországban a fiatal férfiak 41,9 százaléka állástalan, ez a szám a nők esetében 55,9 százalék.„“Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a munkába állást követően se növekedjenek a nemek közötti jövedelem-különbségek. Biztosítani kell a munka és a családi élet összeegyeztethetőségét, és fel kell lépni a munkaerő-piaci szegregáció ellen, amelynek eredményeként az alacsony presztízsű, alulfizetett szakmákban kizárólag nők dolgoznak. A zöld gazdaságba való befektetés és a zöld munkahelyek létrehozása – a gazdasági növekedés beindítása mellett – fontos szerepet játszhat a nők munkaerő-piaci helyzetének javításában is” – fogalmazott Gurmai Zita.
 
A találkozón Gurmai Zita átvette a 15 ifjúsági szervezet által létrehozott „Rise Up” mozgalom petícióját, amely a fiatalok számára nyitva álló munka- és képzési lehetőségek kiszélesítését követeli az európai vezetőktől.
2012.11.30. 17:38
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás