blindfriendly
rss
Polgári kezdeményezés: egyszerűen célszerű
Olyan szabályokra van szükségünk, amelyek garantálják, hogy a polgári kezdeményezések lebonyolítása egyszerű és felhasználóbarát legyen – mondta dr. Gurmai Zita, szocialista európai parlamenti képviselő kedden, az EP alkotmányügyi szakbizottságában. A mai ülésen került sor a Gurmai Zita és a francia néppárti Alain Lamassoure által jegyzett jelentés bemutatására.
 
Célunk, hogy minél több polgári kezdeményezést indítsanak a polgárok, ezzel ösztönözve a határokon átívelő, európai viták kialakulását – hangsúlyozta Gurmai Zita. Ennek szellemében – az Európai Bizottság javaslatához képest – a jelentéstevők több ponton egyszerűsítenék a polgári kezdeményezések lebonyolításának eljárását. Korábban kerülne sor a kezdeményezések befogadhatóságának ellenőrzésére: míg a Bizottság háromszázezer aláírás összegyűjtését követően ellenőrizné, hogy a kezdeményezések nem ütköznek-e az alapvető európai értékekkel, illetve, hogy a kezdeményezés tárgya az EU hatáskörébe tartozik-e egyáltalán, addig a parlamenti jelentéstevők javaslata szerint már az aláírásgyűjtést megelőzően elvégeznék ezt a vizsgálatot.
 
A jelentéstevők módosították a Bizottság javaslatát azon a ponton is, amely meghatározza, hány országból kell érkeznie az egymillió aláírásnak: a biztosok testülete által javasolt egyharmad helyett Gurmai Zita és Alain Lamassoure a tagállamok egyötödénél húzná meg az alsó küszöböt. A mai bizottsági vitában ugyanakkor többen túl alacsonynak tartották ez utóbbi küszöbértéket, és e helyett a tagállamok egynegyedét tartják optimális határnak – hívta fel a figyelmet a magyar EP-képviselő.
 
A jelentésben egyszerűsítenék az aláírásgyűjtés adminisztratív folyamatát is: a jelentéstevők javaslata alapján, az aláírásgyűjtés során nem lenne szükség a személyi igazolványok számának megadására, amit a Tanács jelenlévő képviselője aggályosnak tartott. Mint mondta, a tagállamok szerint ez nem garantálja, hogy az aláírások hitelességét ellenőrizni lehessen.
 
Gurmai Zita az ülést követően emlékeztetett rá, hogy a képviselők a jelentéshez jövő hétfőig adhatják be esetleges módosító javaslataikat, amelyekről november 29-30.-i ülésén szavaz a szakbizottság. A plenáris szavazásra ezt követően, várhatóan a decemberi strasbourgi ülésen kerül sor.
 
Az európai polgári kezdeményezés intézményét a lisszaboni szerződés hozta létre. Segítségével az európai polgároknak először nyílik lehetőségük arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdeményezzék olyan, az Európai Unió hatáskörébe tartozó területeken, ahol szükségesnek tartják a közös európai fellépést. A lisszaboni szerződés vonatkozó cikkei csak annyi megkötést tartalmaznak, hogy a kezdeményezéshez egymillió ember aláírása szükséges. Ők egyben a tagállamok jelentős számának állampolgárai. A részletes végrehajtási szabályok kidolgozása jelenleg folyik. Ebben Gurmai Zita európai parlamenti jelentéstevőként vesz részt. Csak a végrehajtási szabályokat tartalmazó uniós rendelet parlamenti és tanácsi elfogadását követően gyakorolhatják az európai polgárok a lisszaboni szerződés talán legjelentősebb újítását.
 
Gurmai Zita szerdán 12 órától az Európai Parlament Facebook-oldalán válaszol a polgári kezdeményezéssel, valamint a szakterületeivel kapcsolatos kérdésekre. További információ:
 
A polgári kezdeményezésről további információ az alábbi oldalon olvasható:
2010.11.10.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: