blindfriendly
rss
Bizottsági „igen” a jelentésre
Az Európai Parlament alkotmányügyi szakbizottsága kedden egyhangúlag, (25-0-0 arányban) elfogadta a szocialista-demokrata Gurmai Zita és a néppárti Alain Lamassoure jelentését az európai polgári kezdeményezésről. A jelentés elfogadását a jelentéstevők féléves előkészítő munkája előzte meg, melynek során folyamatosan egyeztettek a parlamenti képviselőcsoportokkal, az európai intézményekkel, a tagállamok kormányaival valamint civil szervezetekkel.
 
A Parlament több ponton módosította a bizottsági javaslatot, hogy felhasználóbarát szabályokkal megkönnyítsék a polgárok kezdeményezéseinek sikerre vitelét. A legfontosabb módosítás, hogy a jelentés a bizottsági javaslatban szereplő egyharmad helyett a tagállamok egyötödében rögzíti azt a minimális számot, amelyből az egymillió aláírásnak érkeznie kell. A jelentéstevők szerint ez az érték garantálja, hogy valóban európai témákra használják fel a polgári kezdeményezés eszközét, ugyanakkor nem állít túl nagy korlátot a szervezők elé.
 
Változás a bizottsági javaslathoz képest, hogy a polgári kezdeményezések szervezői csak természetes személyek lehetnek, akiknek egy szervezőbizottságot kell létrehozniuk.
 
Az EP eltörölte a bizottsági javaslatban szereplő második (300 000 aláírás összegyűjtését követően lefolytatandó) befogadhatósági vizsgálatot, amelynek során a kezdeményezéseket jogi kritériumok alapján vizsgálták volna meg. A jelentéstevők szerint hatalmas frusztrációt okozna a szervezőknek, ha ilyen nagymennyiségű aláírást követően is fennállna a lehetősége a kezdeményezés érvénytelenítésének, így a most elfogadott szabályok szerint a jogi kritériumok alapján történő vizsgálatot is el kell végezni a kezdeményezések regisztrációjakor.
 
A személyes adatok védelme érdekében a jelentés kimondja: törekedni kell arra, hogy minél kevesebb személyes adatot kérjenek el az aláírásgyűjtés során. A jelentés kitér az internetes aláírásgyűjtésre is, melyhez az Európai Bizottságnak nyílt forráskódú szoftvert kell a szervezők rendelkezésére bocsátani.
 
Az Európai Bizottság 2010 március végén terjesztette elő javaslatát a Lisszaboni Szerződés által életre hívott új jogi eszköz végrehajtási szabályairól, melyet rendes jogalkotási eljárásban fogad el a Tanács és az Európai Parlament. A parlament egésze a decemberi plenáris ülésen szavaz a jelentésről első olvasatban. Ezt követően a javaslatot a Tanácsnak is el kell fogadnia. 
2010.11.30.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: