blindfriendly
rss
Polgári kezdeményezés: elsöprő többség a plenáris szavazáson
Az Európai Parlament plenáris ülésén 628-15 arányban (24 tartózkodás mellett) a képviselők megszavazták dr. Gurmai Zita és Alain Lamassoure jelentését az európai polgári kezdeményezésről.
 
Az európai polgári kezdeményezés az első demokratikus eszköz amely lehetőséget ad a polgároknak arra, hogy közvetlenül, személyesen rész vegyenek az EU politikájában – mondta Gurmai Zita a szavazást megelőző parlamenti vitában. Az európai parlamenti képviselő emlékezetett arra, hogy a jelentéstevők elsődleges célja az volt, hogy felhasználóbarátabbá tegyék az Európai Bizottság által márciusban benyújtott tervezetet, megkönnyítve ezzel a polgárok kezdeményezéseinek sikerre vitelét.
 
A polgári kezdeményezéssel az Európai Unió demokratikusabbá válik, és a részvételi demokrácia irányába mozdul el – hangsúlyozta a néppárti jelentéstevő, Alain Lamassoure, hozzátéve, hogy a polgárok ezáltal az európai parlamenti képviselőkkel azonos jogot kapnak a jogszabály-kezdeményezés terén.
 
Gurmai Zita kiemelte, hogy a jelentést az eredetileg tervezett időben sikerült elfogadnia a Parlamentnek, amely elsősorban a jelentéstevők, valamint az uniós intézmények közötti kiváló együttműködésnek köszönhető. A politikus köszönetet mondott Maroš Šefčovič európai biztosnak és a belga elnökséget képviselő Olivier Chastel államtitkárnak a sikeres tárgyalások érdekében tett erőfeszítéseikért, és egyúttal felajánlotta együttműködését a Tanács jövő januárban hivatalba lépő magyar elnökségének.
 
Már sok ideje tartoztunk ezzel a rendelettel az európai polgároknak – mondta a képviselő a szavazást követő sajtótájékoztatón. Mivel a szabályokról a Parlament és a Tanács már korábban megállapodott, már csak a Tanács formális döntése kell ahhoz, hogy a jogalkotási eljárás – már az első olvasatban – befejeződjön, amelyre várhatóan még az év vége előtt sor kerül. Így a rendelet 2011. január 1-jén hatályba léphet.
 
Gurmai Zita felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelet 12 hónap „felkészülési időt” biztosít a tagállamoknak, így az első aláírásgyűjtések 2012-ben indulhatnak majd meg. Felelősségteljes európai véleményformáló erő eddig az időpontig nem kezdeményezhet és hirdethet aláírásgyűjtést polgári kezdeményezésként – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.
 
A polgári kezdeményezésről további információ az alábbi honlapon olvasható:
 
Kép forrása: Európai Parlament
2010.12.15.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: