blindfriendly
rss
Aláírták a polgári kezdeményezésről szóló rendelet
Aláírták szerdán az Európai Parlament strasbourgi üléstermében az európai polgári kezdeményezés részletes szabályairól szóló rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy egymillió aláírást összegyűjtve a lakosság is kezdeményezze uniós jogszabály alkotását vagy módosítását. A ceremónia előtt mondott rövid beszédében Martonyi János külügyminiszter - az egyik aláíró, az uniós soros elnökség képviselője - mérföldkőnek nevezte az új eszközt az EU történetében, mert közvetlen kapcsolatot, párbeszédet hoz létre a polgárok és intézmények között. A másik aláíró, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke egyebek között azt hangoztatta: minden uniós intézmény keményen dolgozott azon, hogy a jogszabály mielőbb megszülessen.
 
Martonyi mlékeztetett arra: az uniós gondolkodók már az EU-intézményrendszer korszerűsítéséről folyó megbeszélések idején egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell az integrációs folyamatban jelen lévő demokráciadeficitet. A demokratikus működést egyebek között úgy lehet erősíteni, hogy az EU növeli a lakosság részvételét - emelte ki. Kifejtette, hogy az új eszköz erősíti a határokon átnyúló közvetlen párbeszédet és együttműködést is. Azt a célt is szolgálja, hogy a polgárok magukénak érezzék Európát - tette hozzá Martonyi János. A magyar elnökség mottója "erős Európa emberi tényezővel", és ennek megvalósítása "mindannyiunktól függ" - fogalmazott.
 
Buzek is úgy vélte, hogy a polgári kezdeményezés intézménye "betölti a hézagot" az EP és a lakosság között.
 
Mindketten köszönetet mondtak a téma EP-jelentéstevőinek: Gurmai Zitának (MSZP), Alain Lamassoure-nak, Diana Wallisnak és Gerald Häfnernek, valamint az Európai Bizottságnak. Buzek külön méltatta a spanyol, a belga és a magyar elnökség tevékenységét e téren.
 
Gurmai Zita korábban kiadott közleményében úgy vélte, hogy a polgári kezdeményezéssel kapcsolatban a munka java még csak most kezdődik. Fontos, hogy az ilyen kezdeményezések szervezőiben tudatosítsák: a polgárok által közvetlenül választott Európai Parlamentre továbbra is számíthatnak – emelte ki a magyar társjelentéstevő. Az első polgári kezdeményezések a jövő év elején indulhatnak - emlékeztetett. 
 
Kapcsolódó képek:
www.flickr.com
Zita Gurmai's ECI signing ceremony photoset Zita Gurmai's ECI signing ceremony photoset
Kapcsolódó videók:
 

2011.02.16.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: