blindfriendly
rss
A demokráciát nem lehet rákényszeríteni a polgárokra, csak belőlük fakadhat
Szakmai és véleményformáló fórumot rendezett péntek délután az európai polgári kezdeményezésről az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája az Európa Pontban. A rendezvényen részt vettek a téma parlamenti jelentéstevői,  dr. Gurmai Zita és - videókapcsolaton keresztül - Alain Lamassoure EP-képviselők EP-képviselők, valamint dr. Martonyi János külügyminiszter.
 
„Az európai integráció közös értékek elfogadásán alapszik, amelyek a nyilvánvaló különbségek és kontinensünk sokszínűsége ellenére is megfelelő keretet teremtenek az együttműködéshez. Sajnos napjainkban – a válság és annak helytelen kezelése miatt – sokan megkérdőjelezik ezeket az értékeket, sőt magát az európai integrációt is. Ezekkel az ártó nézetekkel szemben csak egy újfajta szemléletmóddal vehetjük fel a küzdelmet” – mondta előadásában Gurmai Zita. Az EP-képviselő elmondta: mindenekelőtt valódi, határon átívelő párbeszédre lenne szükség, amelyben európai témákat európai – és nem nemzetállami – keretek között vitatunk meg. „Ma csak a legritkább esetekben beszélünk ezekről a témákról, és akkor is inkább párhuzamos tagállami vitákra kerül sor, amelyek csak tovább növelik a széthúzást” – tette hozzá.
 
Gurmai Zita szerint befogadó európai demokráciára van szükség, amely azonban nem valósulhat meg az európai polgárok akaratával szemben, csak annak eredményeképpen. „Ezt azonban nem lehet rájuk kényszeríteni, csak belőlük fakadhat” – mondta. Ennek elősegítése érdekében biztosítani kell a mindenki számára elérhető, közérthető uniós információkat a polgárok számára, akiknek azt is érezniük kell, hogy érdemben tudják befolyásolni az uniós döntéshozatalt, európai ügyeink alakítását, mert beleszólási joguk nemcsak a választásokra korlátozódik. “Ezen a felismerésen, a részvételi demokrácia kiterjesztésének eszméjén alapszik az európai polgári kezdeményezés” - hangsúlyozta a képviselő, majd ezt követően részletes tájékoztatást adott a polgári kezdeményezés szabályait rögzítő rendeletről folytatott közel egyéves tárgyalásokról.
 
Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés hozta létre. Segítségével az európai polgároknak először nyílik lehetősége arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdeményezzék olyan területeken, ahol egységes európai fellépést tartanak szükségesnek. A civil társadalom és a demokrácia megerősítését szolgáló, első kezdeményezések 2012 áprilisában nyújthatók be. A pénteki fórumon a kezdeményezések indításáról, a lehetséges témakörökről, az érvényesség kritériumairól és a sikeres indítványok további sorsáról tájékozódhattak a résztvevők.
 
További információ az európai polgári kezdeményezésről ezen oldalon olvasható: http://www.gurmai.hu/europai-polgari-kezdemenyezes 
 
Kapcsolódó képek:
www.flickr.com
Zita Gurmai's Professional Forum on Citizens' Initiative photoset Zita Gurmai's Professional Forum on Citizens' Initiative photoset
2011.12.17. 00:38
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: