blindfriendly
rss
Kulcsszerepet kapnak az uniós polgárok az Európai Bizottság elnökének megválasztásában
A 2014-es európai parlamenti választások közeledtével, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága elfogadta azt a javaslatot, amelynek alapján, az uniós polgárok kulcsszerepet kapnak az Európai Bizottság elnökének megválasztásában.
Jelenleg a Bizottság elnökét – zárt ajtók mögött – az EU állam-és kormányfői választják.
A most elfogadott jelentés értelmében minden európai szintű politikai párt előre bemutatja jelöltjét az Európai Bizottság élére, valamint a politikai programjukat is. Ezt követően, a választást megelőző kampány során a pártok valamennyi EU-tagállamban nyilvánosan bemutatják a programjukat. Újdonság, hogy a kampányanyagokon és a szavazólapokon a nemzeti párthovatartozás mellett az európai pártcsaládokat is fel kell tüntetni.
Sylvie Guillaume, a szocialista-demokrata képviselőcsoport (S&D) alelnöke a határozathozatalt követően elmondta: „A következő EP-választáson az európai polgárok lehetőséget kapnak arra, hogy az európai parlamenti képviselőik mellett az Európai Bizottság elnökét is megválasszák. Ez egyúttal arra is lehetőséget teremt, hogy a jelenlegi konzervatív megszorító politikát leváltsák, s egy másikat válasszanak, ami a növekedésen és a foglalkoztatáson alapszik."
Dr. Gurmai Zita, az alkotmányügyi szakbizottság alelnöke kiemelte: „A most elfogadott jelentés arra ösztönzi a nemzeti pártokat, hogy több női jelöltet indítsanak a választáson, még inkább bevonva őket a döntéshozatalba. Azt szeretnék, ha megerősödne az a szemlélet, amely szerint a nők egyenlő arányban vesznek részt a nemzeti és EP-választásokon.” 
2013.05.29. 11:16
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás