blindfriendly
rss
Túl a megszorításokon, a foglalkoztatás felé
Az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa február 11-én Brüsszelben tartott szemináriumot, amelyen dr. Gurmai Zita EP képviselő mint az intézet alelnöke vett részt. A konferencián megvitatatták a gazdasági válság és a jelenlegi gazdasági környezet nőket hátrányosan érintő elemeit, valamint javaslatok születtek a nemek közötti egyenlőséget szem előtt tartó intézkedések jövőbeni bevezetésére.
 
Gurmai Zita záróbeszédében kiemelte, hogy a gazdasági világválság hatására életbe lépett megszorító intézkedések kedvezőtlenül hatottak a nemek közötti egyenlőségre, és aránytalan mértékben sújtották a nőket országos, regionális, valamint globális szinten egyaránt. „Néma krízisnek” nevezve a jelenséget, utalt arra, hogy eddig mellőzték a problémát, nem foglalkoztak annak megoldásával.
 
Gondoskodnunk kell arról, hogy ez a krízis ne maradjon néma, amennyiben hosszú távú megoldást kívánunk arra találni, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő. Kizárólag a nők hangjának felerősítésével, és a nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő társadalmi, illetve gazdasági intézkedésekkel változtathatunk a jelenlegi kedvezőtlen helyzeten. Politikai elhatározás és jövőkép nélkül ez gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás.” – értékelte a képviselő.
 
„Világosan látszik, hogy a megszorító jellegű pénzügyi intézkedések és a költségvetési konszolidációs folyamat társadalmi hatásait nem mérték föl megfelelően, és figyelmen kívül hagyták a várható következményeket. Az erről szóló viták rendre mellőzik a nemek közötti egyenlőség kérdéskörét, mintegy másodlagos problémának bélyegezve azt” – mondta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy amikor a megszorító intézkedések már elkerülhetetlenek, általában először a nemek közötti egyenlőségért küzdő szervezetek támogatását vonják meg vagy csökkentik,.
 
Fel kell mérni a gazdasági intézkedések nőket érintő hatásait, amihez részletes adatgyűjtésre van szükség. Továbbá nem szabad hagyni az egyenlőség támogatására létrejött intézetek (például a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete) összevonását más, kevésbé elkötelezett szervezetekkel, hiszen most van rájuk a legnagyobb szükség.
 
„Az Európai Parlamentben eközben azon dolgozunk, hogy a nemek közötti egyenlőség a bizottságok összeállításán túlmutatva, hivatalosan is bekerüljön az eljárásisSzabályzatba, valamint az Európai Szocialisták Pártjával egy nők jogaiért és a nemek közötti egyenlőségért felelős európai biztos kinevezéséért kampányolunk” – zárta beszédét a képviselő.
2014.02.15. 12:26
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: