blindfriendly
rss
Zárjuk be a bérollót - kihívások és megoldások
Az azonos munkát végző nők és férfiak közötti bérkülönbségek felszámolásáról rendezett konferenciát a Szocialista Internacionálé Nőszervezete Oslóban. A szervezet észak- és nyugat-európai vezetőinek találkozóján beszédet mondott dr. Gurmai Zita európai parlamenti (EP) képviselő, az Európai Szocialisták Párja Nőszervezetének (PES Women) elnöke is.
 
 
Beszédében Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy az Európai Unióban átlagosan 17 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, de vannak olyan országok, ahol a különbség a 25 százalékot is meghaladja. Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának tagja szükségesnek tartja, hogy a nemzeti kormányok fokozottabb figyelmet fordítsanak a bérkülönbség felszámolására. Gurmai Zita szerint a jogszabályok által garantált kvótákon felül olyan intézkedésekre is szükség van, amelyek elősegítik az anyák visszatérését a munkaerő-piacra.
 
A nemzeti intézkedéseken felül azonban európai szinten is cselekedni kell - szögezte le a baloldali EP-képviselő. A készülő EU 2020 Stratégiában világos és számonkérhető célkitűzéseket kell megfogalmazni, így például a női foglalkoztatottság szintjének 70 százalékra emelését, a barcelonai célkitűzések kiterjesztését, és a bérkülönbség legalább tíz százalékkal történő mérséklését. Le kell számolnunk továbbá az ártalmas sztereotípiákkal, és - a konferenciának otthont adó Norvégia példáját követve - elő kell mozdítani a nők részvételét a vállalatok irányításában.
 
Az európai parlamenti képviselő jelezte továbbá, hogy kezdeményezni fogja az Európai Bizottságnál, hogy - belga mintára - március 26-át nyilvánítsák a Nemek közötti bérkülönbség európai napjává.
2010.04.13.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: