blindfriendly
rss
A nők arányos képviselete több mint esélyegyenlőségi kérdés
Május 7 és 9 között a spanyolországi Malagában rendezték meg az Európai Civil Napot, amelyen dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is részt vett.
 
Beszédében az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom több mint felét kitevő nők továbbra sincsenek arányuknak megfelelő súllyal képviselve az európai politikai és gazdasági életben. Habár egyes tagállamok progresszív szemléletű vezetőinek köszönhetően találhatunk jó példákat, az uniós intézményekben valamint a nemzeti kormányok és törvényhozások többségében a nők továbbra is alulreprezentáltak. Gurmai Zita ugyanakkor elismeréssel szólt a spanyol, a norvég valamint a görög kormány e téren tett erőfeszítéseiről. Ahhoz, hogy tartós és számottevő eredményeket érhessünk el a női érdekvédelmi szervezetek határozott és kitartó fellépésére van szükség. Ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy a nők minél aktívabban vegyenek részt a közéletben. A nők arányos képviselete nem pusztán esélyegyenlőségi vagy nőjogi kérdés, hanem a demokráciáé - tette hozzá a képviselőasszony.
 
Az európai polgárság értékei valamint az európai civil szervezetek szerepe volt az Európai Unió Tanácsának spanyol elnöksége által kezdeményezett rendezvény két kiemelt témaköre. A konferencia előadói arra keresték a választ, hogyan lehetne a polgárok aktivizálásával elősegíteni egy társadalmilag érzékenyebb Európa kialakítását. Ebben a folyamatban kiemelkedő szerepe lehet a lisszaboni szerződés által megteremtett „polgári kezdeményezés” jogi eszközének, melynek formába öntése a következő hetek egyik legfontosabb feladata.
 
Ez volt az első alkalom, hogy a „trió” elnökség a három ország (spanyol, belga, magyar) civil szervezeteinek előre egyeztetett, közös fellépését segítette elő a malagai találkozóval. A konzultáción részt vettek magyar civilek is, többek között Barabás Miklós az EU2011 Civil Munkabizottság koordinátora, közel 15 magyar civil szervezet képviseletében. 
2010.05.12.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: