blindfriendly
rss
A nők arányos képviselete csak kvótákkal garantálható
A téma neves európai szakértőinek részvételével a nők politikai életben való részvételéről rendezett konferenciát a Valenciai Egyetem, amelyen - Julia Sevilla Merino egyetemi tanár meghívására - dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is felszólalt.
 
Az Európai Szocialisták Pártjának Nőszervezetét vezető politikus szerint a nők politikai részvételének és szerepvállalásának javítása elengedhetetlen a demokratikus alapelvek maradéktalan érvényesüléséhez. Előadásában Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy nemcsak egyes európai országoknak, de még az uniós intézményeknek is jelentős adósságaik vannak ezen a téren: a tagállamok vezetőinek csúcsértekezletein a huszonhétből csak két országot képvisel nő, és emlékezetes, hogy a biztosok jelölése során is csak komoly küzdelmek után sikerült elérni, hogy a jelenlegi Bizottságban ne csökkenjen a nők aránya a testület előző összetételéhez képest. Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának tagja felidézte, hogy a Marc Tarabella, belga szocialista EP-képviselő által készített jelentés új rendszert javasolt a biztosi jelölésekhez: minden tagországnak két főt, egy férfit és egy nőt kellene megnevezni, amely alapján a Bizottság elnöke az eddigeknél kiegyenlítettebb testületet hozhatna létre.
 
Gurmai Zita újra kiállt a nemi kvóták bevezetése mellett. Habár tisztában vagyok a kvótákkal szembeni ellenérvekkel, és bizonyos mértékig osztom is az ellenzők érveit, az európai és a tagállami választások példája is azt mutatja, hogy jelenleg csak ezzel lehet garantálni a nők arányos képviseletét - érvelt a magyar európai parlamenti képviselő. Gurmai Zita egyúttal örömét fejezte ki, hogy a nők politikai szerepvállalásának fontosságát egyre többen ismerik fel, melyet jól jelez a témával foglalkozó rendezvények folyamatosan növekvő száma.
 
2010.05.28.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: