blindfriendly
rss
Szimbolikus egyenlőségtől a valódi esélyegyenlőségig
A nemek közötti esélyegyenlőség csak megfelelő jogszabályok, részletes végrehajtási rendeletek valamint ösztönző és ellenőrző mechanizmusok révén garantálható, elengedhetetlen továbbá, hogy minderre elegendő költségvetési forrás álljon rendelkezésre - mondta előadásában dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, amelyen dél-amerikai esélyegyenlőségi szakemberek és szakpolitikusok vettek részt.
 
Áttekintve az elmúlt ötven év fejleményeit, megállapíthatjuk, hogy a hangsúly a nemek egyenlőségének tiszteletben tartásáról eltolódott a két nem közötti esélyegyenlőség biztosítása felé. Pozitív fejlemény az is, hogy az esélyegyenlőségi szemlélet már nem csak a foglalkoztatáspolitikában érvényesül, hanem horizontálisan, valamennyi szakpolitikai területen kezd kiemelt szemponttá válni – hangsúlyozta a magyar EP-képviselő.
 
Előadásában a Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának tagja áttekintést adott az Európai Szocialisták Pártja általa vezetett Nőszervezetének (PES Women) tevékenységéről és kitért az uniós esélyegyenlőségi jogalkotás napirendjén szereplő legfontosabb ügyekre, így az EU 2020 Stratégiára, az Európai Nőjogi Chartára, az esélyegyenlőségi ütemtervre és a női kvóták kérdésére is. A képviselő asszony bemutatta és értékelte továbbá a szakterületen bekövetkezett tagállami valamint globális fejleményeket is.
 
Az argentin, brazil, chilei, paraguayi és uruguayi szakemberek és politikusok a Friedrich Ebert Alapítvány meghívására érkeztek Brüsszelbe. A négynapos tanulmányút során a meghívottak találkoznak Britta Thomsen EP-képviselővel, valamint az uniós intézmények és civil szervezetek esélyegyenlőséggel foglalkozó munkatársaival is. 
2010.06.09.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: