blindfriendly
rss
Azonos jogokat minden európai nőnek!
Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) által javasolt Európai Nőjogi Charta alapvető fontosságú annak biztosítása érdekében, hogy minden egyes európai nő ugyanazokat a jogokat élvezhesse - mondta dr. Gurmai Zita EP-képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésen.
 
A Parlament többek között Gurmai Zita kezdeményezésére tartott vitát a nők jogairól. Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának tagjaként és az ESZP Nőszervezetének elnökeként Gurmai Zita újra kiállt egy olyan Nőjogi Charta szükségessége mellett, amely látható, számon kérhető, valamint világos célokkal és elkülönített költségvetéssel rendelkezik. Az Európai Bizottság által márciusban közzétett Charta nem felel meg ezeknek az elvárásoknak.
 
A magyar európai parlamenti képviselő szerint a legfontosabb feladat most az, hogy a Chartát konkrét intézkedésekkel és célokkal töltsék fel, ezért a plenáris ülésen arról kérdezte Viviane Redinget, a szakterületért felelős európai biztost, mikor kívánja ezt a Bizottság megtenni, és hogy konzultálni fognak-e a munka során a Parlamenttel. Gurmai Zita jelezte, hogy a nőjogi bizottság tagjai azt szerették volna, ha a Bizottság még a Charta közzététele előtt egyeztet velük a dokumentumról, hiszen a nemek közötti esélyegyenlőség kiemelt fontosságú kérdés nemcsak a Bizottság, hanem a Parlament számára is.
 
Válaszában Viviane Reding fenntartotta korábbi, elutasító álláspontját, és jelezte, hogy a képviselők által felvetett témák közül csak néhányat fog a Bizottság felé továbbítani. Az európai biztos elmondta továbbá, hogy az ősz folyamán konkrét intézkedéseket felsoroló cselekvési tervet kíván közzétenni.
 
2010.06.17.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: