blindfriendly
rss
A spanyol elnökség sokat tett a nőkért
Ma, 2010. július 1-én Spanyolország átadta az Európai Tanács soros elnökségét Belgiumnak. Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke ez alkalomból megköszönte a spanyol elnökségnek azt az áldozatos munkát, amelyet a nemek közötti egyenlőség érdekében végzett.
 
A PES Women elnöke úgy látja, az elmúlt hat hónapból különösen kiemelendő az Európai Védelmi Határozatról szóló irányelv (direktíva) elfogadásáért való határozott és kitartó spanyol fellépés. A direktíva – amennyiben megszületik – lehetővé teszi majd, hogy a családon belüli erőszak áldozatai minden európai tagállamban megkapják ugyanazt a védelmet, mint saját országukban. Gurmai Zita elmondta, reményei szerint ősszel megszületik a Tanácsban a megegyezés, és így év végén elnyerheti végső formáját a jogszabály.
 
Gurmai Zita egyúttal aláhúzta, hogy a spanyol elnökség alatt elindított ügyeket a belga elnökség továbbviszi programjában, amelyben helyet kapott számos, a nők számára fontos ügy (így a munkaerőpiaci diszkrimináció, a bérszakadék, vagyis a női ingyenmunka kérdése, a zöld munkahelyek és az azokhoz szükséges képzések problémája, a szülő és gyermekágyas nők munkahelyi biztonsága, a szeptemberre várható nemek közötti esélyegyenlőségi stratégia, valamint az emberkereskedelem, illetve általánosságban a nők elleni erőszak).
 
Gurmai Zita ugyanakkor csalódottságának adott hangot, hogy éppen a spanyol elnökség kiemelt projektje, az Európai Védelmi Határozat nem szerepel egyértelműen és kimondottan az elnökségi programban. Ezen túl azonban reményét fejezte ki, hogy a belga és később a magyar elnökség is méltó módon és sikeresen fogja folytatni a Spanyolország által elindított esélyegyenlőségi kezdeményezéseket. 
2010.07.01.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: