blindfriendly
rss
Szociáldemokraták a progresszív társadalomért
Progresszív társadalom nem létezhet a nemek közötti esélyegyenlőség nélkül. Ezért a nőjogi mozgalmaknak és a szociáldemokrata irányultságú politikai erőknek továbbra is szorosan együtt kell működniük – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Koppenhágában, a Munkás- és Munkásmozgalmi Múzeum által a nemzetközi nőnap meghirdetésének 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencián tartott nyitóelőadásában.
 
Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke felidézte a nőjogi mozgalmak történetének leglényegesebb állomásait, majd számba vette napjaink legfontosabb kihívásait. Gurmai Zita leszögezte: az európai szociáldemokrácia mindig élen járt a nők jogaiért folytatott küzdelemben. A baloldali mozgalmak folyamatosan kiálltak a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmódért, legyen szó a választójogról a feminizmus első időszakában, vagy napjaink szociális és munkajogi kérdéseiről.
 
Bár a nőknek sikerült kivívni a társadalmi és gazdasági függetlenséget, még korántsem rendelkeznek a férfiakéval azonos státussal és képviselettel – hívta fel a figyelmet a baloldali politikus, a fizetésbeli különbségeket, a gyengébb nemet érő erőszakot és a nők döntéshozatalban való alulreprezentáltságát jelölve meg a nőjogi mozgalmak jelenlegi legfontosabb kihívásainak. Gurmai Zita arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági válságból való kilábalás során különös figyelmet kell fordítani a nők helyzetét javító intézkedésekre: a gazdaság növekedési pályára állítását leginkább az olyan progresszív szemléletű döntések segíthetik, amelyek hozzájárulnak a nemek közötti esélyegyenlőséghez is.
 
A nőjogi mozgalmaknak építeniük kell a szociáldemokrácia eddigi eredményeire, a progresszív politikai pártoknak pedig arra kell ügyelniük, hogy a nők valamennyi rétegének érdekeit és szükségleteit figyelembe vegyék – zárta felszólalását Gurmai Zita.
 
A II. Internacionálé 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között tartott VIII. kongresszusán a német szociáldemokrata politikus, Clara Zetkin javaslatára határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak.
2010.08.27.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: