blindfriendly
rss
Az én testemmel én rendelkezem
Az Európai Szocialisták Pártja tanácsülését követően, december 3-4. között a párt nőszervezete (PES Women) is Varsóban tartotta éves kongresszusát, amelyen dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a szervezet elnöke értékelte a szexuális és reproduktív egészségügyi jogokért folytatott idei kampány eredményeit, és a nemek közötti esélyegyenlőség területének idei fejleményeit.
 
2010 a nemek közötti esélyegyenlőségi szakpolitika számára nemzetközi és európai szinten egyaránt rendkívül fontos év volt – hangsúlyozta Gurmai Zita, aki a nemzetközi szintű események közül az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának (CSW) a pekingi nyilatkozat aláírásának 15. évfordulójáról megemlékező ülését, valamint a millenniumi fejlesztési célokat értékelő szeptemberi csúcstalálkozót emelte ki.
 
A pekingi nyilatkozat elfogadásának 15. évfordulója jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy felhívjuk a figyelmet a millenniumi fejlesztési célok nemek közötti esélyegyenlőséggel kapcsolatos vonatkozásaira – mondta a PES Women elnöke, hozzátéve, hogy az ENSZ adatai szerint az elmúlt években a tíz fejlesztési cél közül az anyák egészségére vonatkozó célkitűzést illetően tapasztalhattuk a legszerényebb előrelépést.
 
Az európai uniós intézmények munkáját értékelve, Gurmai Zita elismerően nyilatkozott a spanyol elnökségről. Ugyanakkor az Európai Bizottság esélyegyenlőségi politikáért felelős tagjának munkáját csalódást keltőnek minősítette. Sem a Bizottság Európai Női Chartája, sem pedig a következő évek jogalkotását meghatározó esélyegyenlőségi stratégia nem volt eléggé előremutató – vélte a baloldali politikus.
 
A PES Women idei, „Az én testemmel én rendelkezem” elnevezésű kampányának célja a nők szexuális- és reproduktív egészségügyi jogainak védelme. Az ENSZ adatai szerint évente 536 ezer nő és leány hal meg a szülés közben, vagy az azt követő hat hétben, míg hozzávetőleg 68 ezer azoknak a száma, akik a nem biztonságos körülmények között végzett terhesség-megszakítás miatt vesztik életüket. A PES Women célja, hogy a nők azonos jogokat élvezzenek, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén élnek. Ennek legfőbb eszköze az oktatás és az egészségügyi ellátás színvonalának javítása.
2010.12.04.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás