blindfriendly
rss
Balkáni helyzet a szexuális és reproduktív egészség és jogok területén
A Közép és Kelet - Európában tevékenykedő ASTRA Hálózat 2011. január 12. napján Brüsszelben tett jelentést „Serdülők Szexuális és Reproduktív Egészsége és Jogai Kelet-Európában és a Balkán Országaiban” címmel. A rendezvény bevezetőjét Wanda Nowicka, a Lengyel Asszonyok és Családtervezés Szövetségének elnöke mondta, aki 2006-ban felszólalt a kegyetlen lengyel abortusztörvény miatt megvakult asszony ügyében.
 
A jelentés nyitó mondataiban Sophie in’t Veld, az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének képviselője az érintett balkáni országok – így például Örményország, Azerbajdzsán, Bulgária, Horvátország – fiataljainak megfelelő oktatását, felvilágosítását helyezte előtérbe, mellyel megelőzhető lenne az AIDS, vagy a nem kívánt terhesség.
 
A Lengyelországból, Bulgáriából és Macedóniából érkezett előadók egyöntetűen állást foglaltak amellett, hogy a fiataloké legveszélyeztetettebb csoport, akik speciális figyelmet és gondoskodást igényelnek. A gyermekkor és a felnőttkor közötti átmenet számtalan olyan problémát és kérdést vet fel, melyek megválaszolásához speciális odafigyelésre és szakértelemre van szükség: így a nemi betegségek elleni védekezés, szexuális felvilágosítás, családtervezési tanácsadás az egészséges és kiegyensúlyozott felnőttkor érdekében.
 
Wanda Nowicka kifejtette: a szervezet minden megtesz annak érdekében, hogy nemzetközi, regionális és nemzeti szinten, és kifejezetten az EU és az ENSZ előtt a nők szexuális és reproduktív jogainak védelme a legnagyobb prioritást élvezze. Nowicka Asszony 2006-ban is hallatta a hangját egy lengyel nő érdekében, akitől a szigorú abortusztörvény rendelkezései miatt annak ellenére megtagadták a művi terhesség megszakítást, hogy veszélyben volt a szeme világa. Szülés után a 35 éves, Varsóban élő egyedülálló asszony látása jelentősen megromlott, és retinavérzést is szenvedett, aminek következtében munkaképtelennek nyilvánították és leszázalékolták.
 
Dr. Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője támogatásáról biztosította az ASTRA Hálózat képviselőit, és hangsúlyozta: a fiatalok és a nők fokozott védelmére hazánkban is egyre nagyobb az igény. A Képviselő Asszony reményét fejezte ki, hogy a Magyarországon folyamatban lévő alkotmányozási hullám nem söpri el a nők önrendelkezési jogát, és nem ismétlődhet meg a 2006-os lengyel példa. 
2011.01.13.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: