blindfriendly
rss
Fókuszban a nyugdíjas nők
Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az európai szocialisták nőszervezetének, a PES Womennek az elnöke február 20-21-én, vasárnap és hétfőn Bulgáriában tett látogatást, melynek keretében találkozott a bolgár szociáldemokraták (BSP) nőszervezetének képviselőivel is.
 
A vasárnapi megbeszélés során a felek áttekintették a nemek közötti esélyegyenlőség aktuális kérdéseit, a spanyol-belga-magyar trió elnökségi munkáját, különös tekintettel a soros elnökséget jelenleg betöltő Magyarország elnökségi célkitűzéseire.
 
A felek kitértek az európai szociáldemokrácia jövőbeni feladataira is. Gurmai Zita tájékoztatta bolgár tárgyalópartnereit a PES Women 2011-es kampányáról, mely március 8-án indul, s témája a nyugdíjas nők helyzete lesz. Mint mondta, „fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy ma Európában a szegénységnek leginkább kitett réteg a női nyugdíjasok csoportja. Ma Európában nyugdíjas nőnek lenni gyakran annyit jelent, hogy szegény nyugdíjas nő vagy”.
 
Az európai szocialisták fel szeretnék hívni arra a figyelmet, hogy a nyugdíjrendszerek számos szabálya kedvezőtlen a nők számára, s ezek a szabályok végül ahhoz vezetnek, hogy a nők alacsonyabb nyugdíjat kapnak: „mivel a nők gyakrabban esnek ki a munkából a gyereknevelés miatt, mint a férfiak, és az egyenlő munkáért egyenlő bért-elv ellenére átlagosan kevesebbet is keresnek, mint a férfiak, a nyugdíjuk is kevesebb lesz, még a felosztó-kirovó logikájú rendszerekben is. Ugyanakkor kis odafigyeléssel a nyugdíjszabályok alakíthatók úgy is, hogy az a nőkre nézve ne legyen hátrányos. Mi ezen kívánunk dolgozni” – tette hozzá Gurmai Zita.
 
2011.02.20.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: