blindfriendly
rss
Európai kampány a nyugdíjrendszerek reformjáért
„Az Európai Uniónak határozottan ki kell állnia a nők hátrányos helyzetének felszámolása mellett, amelyben kulcsfontosságú szereppel bír a nyugdíjrendszerek esélyegyenlőségi szemléletű reformja” – mondta dr. Gurmai Zita Strasbourgban, az Európai Parlament keddi plenáris ülésén. Az EP-képviselő bejelentette, hogy az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women) kampányt indít azért, hogy felhívja a figyelmet a nők hátrányos helyzetére a nyugdíjrendszerben.
 
„Európa elöregedő népessége megkerülhetetlenné teszi a tagállami nyugdíjrendszerek reformját, amelyek jelenlegi formájukban a fő okai annak, hogy a szegénység nőarcú. Ma a társadalom bünteti a nőknek a társadalom érdekében végzett munkáját” – hangsúlyozta Gurmai Zita. „Gondoljunk csak arra, hogy a legtöbb esetben a nőkre hárul a gyermekek és az idős családtagok gondozása, vagy, hogy a legrosszabbul fizetett szektorokban általában nők dolgoznak. Mindezek egyenes következménye, hogy a nők jelentős részének öregségi ellátása csak a létminimum körüli életszínvonalhoz elég” – érvelt az európai parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy a férfiak átlagos nyugdíjához képest Olaszországban a nők átlagosan ennek 66 százalékát, Németországban pedig mindössze 42 százalékát kapják meg.
 
Az európai kampány célja, hogy felhívja a nők figyelmét a jelenlegi helyzetre és annak következményeire, valamint hogy változtatásra bírják a döntéshozókat. „Mindehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő adatok álljanak rendelkezésünkre, amelyet az Európai Bizottságnak kutatásokkal és a legjobb tagállami gyakorlatok átvételének ösztönzésével kell segítenie. A probléma valamennyi tagállamot érinti, ezért annak megoldásában az Európai Uniónak kezdeményező szerepet kell vállalnia” – zárta felszólalását Gurmai Zita. 
2011.03.08.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: