blindfriendly
rss
A nők arányos képviseletéért
Az EU-csúcs előtt egy nappal, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women) felszólítja Barroso Urat és az EU tagállamainak államfőit, hogy gondoskodjanak arról, hogy az új bizottsági testület egyenlő arányban képviselje az európai nőket és férfiakat.
 
Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a PES Women elnöke komoly aggályokat fogalmazott meg az új biztosi testület most zajló jelölése kapcsán, mivel a jelenleg legesélyesebb forgatókönyv szerint a 27 biztos között a jelenlegi adatok szerint nem lesz ötnél több nő.
 
Gurmai Zita elmondta: „Ez az arány nem képezi le Európát, ahol a lakosság 53%-a, a világos többség, nő. Felmerül a kérdés, hogy várhatjuk el a nőktől, hogy azonosuljanak egy ilyen Bizottsággal? Vagy: milyen képet akar küldeni magáról a Bizottság? Ha nem vesszük figyelembe a társadalom összes tehetségét, akkor nem kell meglepődnünk, ha a nők euroszkeptikusak és vonakodnak szavazni az európai választásokon.”
 
„Az Európai Szocialisták Pártja egy olyan Bizottságért és Európai Parlamentért kampányolt, ahol a nők és férfiak arányosan képviselve vannak (gender balanced), és kiállt a nemi esélyegyenlőségért dolgozó biztosi pozíció létrehozásáért is. Itt az idő, hogy Barroso Úr lépjen a Bizottság részéről!”
 
A PES Women tagjai azt kérik, hogy
  • José Manuel Barroso bizottsági elnök folytasson további konzultációkat a tagállamokkal, s tegye világossá, hogy bármi, ami kevesebb, mint az előző bizottságban elért eredmény (minimum 27%-nyi női biztos), elfogadhatatlan;
  • az EU Bizottság csatlakozzon az európai kormányok által a nemileg kiegyenlített európai döntéshozatali pozíciók kapcsán tett nemzetközi vállalásokhoz;
  • az európai parlamenti képviselők ne szavazzanak meg olyan Bizottságot, amely ilyen mértékben szemben áll az EU alapelveivel és értékeivel.
2009.11.20.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás