blindfriendly
rss
Nobel-békedíj: az ESZP gratulál a díjazottaknak
Az Európai Szocialisták Pártja gratulációját fejezi ki Ellen Johnson Sirleafnak, Leymah Gboweenak és Tawakkul Karmannak a 2011-es Nobel-békedíj elnyeréséhez. A díj nyertesei mindannyian sokat tettek az esélyegyenlőségi politikáért és a békés megoldásokért Afrikában és a Közel Keleten.
Az ESZP Nőszervezetének elnöke, dr. Gurmai Zita kiemelte: "ez egy hatalmas elismerés ezeknek az erős és inspiráló személyiségeknek, akik számos rendkívül nehéz harcot vívtak meg az esélyegyenlőség területén". Valamint hozzátette: "nagyon boldog vagyok, hogy a Nobel Bizottság első alkalommal ismerte el, hogy a demokrácia igazán csak akkor teremthető meg, ha a nők ugyanannyira tudják formálni a társadalmat, mint a férfiak."
Ellen Johnson Sirleaf Libériából származik, és ő volt az első megválasztott női miniszterelnök Afrikában. Ahogy a Nobel Bizottság fogalmazott: "Ő volt az, aki nagyban hozzájárult a béke megteremtéséhez Libériában, előmozdította a gazdasági és társadalmi fejlődést, és megerősítette a nők helyzetét."
Leymah Gbowee szintén libériai. Béke aktivistaként megszervezte és mozgósította a különböző etnikai hátterű és vallású nőket azzal a céllal, hogy véget érjen a háború. Ezen kívül hozzájárult, hogy a nőknek biztosítsák a választójogot.
Tawakkul Karman egy jemeni emberi jogi aktivista, aki síkra szállt a béke és a demokrácia védelméért Jemenben. Női Újságírók Láncok Nélkül elnevezésű csoportján keresztül vezető szerepet játszott az Arab Tavasz során.
Végezetül Gurmai Zita úgy fogalmazott, "Ez a díj mutatja az ENSZ BT 1325-ös határozatának jelentőségét. Ez a határozat kimondja, hogy a nőknek mindig hatalmas szerepük van a béke megteremtésében világszerte, és ezt az ESZP is mindig támogatja."
2011.10.07.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: