blindfriendly
rss
A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja
„Európai és hazai szinten is tennünk kell a nők elleni erőszak megszüntetéséért! Ehhez azonban összefogásra van szükség” - mondta Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja kétnapos konvenciója keretében tartott kampányeseményen Brüsszelben.
 
Az Európai Szocialisták Pártja (PES) kétnapos brüsszeli konvenciójának első napján, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján zárul le a Zijkant Szocialista Nők Szervezete elnevezésű flamand nőjogi szervezet „Az erőszak kegyetlen/csúf arca” című kampánya, amely alapvető céljául a nők elleni erőszakkal kapcsolatos tudatosság növelése mellett a megelőzés elősegítését jelölte meg.
 
A PES Nőszervezetének (PES Women) és az MSZP Nőtagozatának elnöke, Gurmai Zita a kampányzáró során hangsúlyozta: „Mindenkinek az elkötelezettségére szükségünk van egy sikeres kampány megvalósítása érdekében. Így jelezhetjük, hogy a harcot nem adjuk fel, és hogy csak együttesen sikerülhet az erőszak visszaszorítása.”
 
Elborzasztó európai statisztikák számadatai szerint az elmúlt évben a 18 és 34 év közötti fiatalok számát tekintve a férfiak 10 és nők 14 %-a esett áldozatul családon belüli erőszaknak, bántalmazásnak.
 
A magyarországi statisztika szerint a családon belüli erőszak elsődleges áldozatai a nők és a gyermekek. Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz férje vagy partnere, a családon belüli erőszak pedig hetente legalább egy nő életét követeli.
 
Annak ellenére, hogy magyarországi viszonylatban rendelkezésre állnak statisztikai adatok, tanulmányok, központok, telefonos segélyvonalak, az európai átlaghoz képest ez még mindig kevés. A másik probléma az, hogy a statisztikai adatok sok esetben nem pontosak, hiszen számos nő, és férfi félelemből vagy éppen szégyenérzetből kifolyólag nem szolgáltat adatot a kérdés kapcsán. Ennek következtében, a családon belüli erőszak, és a bántalmazások mértékére vonatkozólag nem állnak rendelkezésre teljesen pontos adatok.
 
A PES Women már 2011 szeptemberében levélben fordult Viviane Reding alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős uniós biztoshoz, amelyben követeltük, hogy a Bizottság mutassa be a nők elleni erőszakkal szemben alkalmazandó átfogó stratégiát és tegyen javaslatot a harc európai évére. 
 
Kapcsolódó képek:
 
Kapcsolódó videó:
2011.11.27.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: