blindfriendly
rss
Hagyjuk-e visszatérni a múltat vagy a haladást választjuk?
A hétvégén Costa Rica fővárosában, San Joséban tartotta tanácsülését a Szocialista Internacionálé Nőszervezete (SIW). Az éves megbeszélés fő témája a szexuális és reproduktív szabadsághoz való jogokért folytatott nemzetközi küzdelem helyzetének áttekintése volt. Az eseményen az Európai Szocialisták Pártját (PES) és az Európai Parlament szocialista-demokrata frakcióját dr. Gurmai Zita EP-képviselő, a PES Women elnöke képviselte.
 
Hozzászólásában Gurmai Zita arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők döntési szabadságát és választási lehetőségeit illetően világszerte konzervatív szemléletű visszalépéseknek lehetünk szemtanúi. Az EP-képviselő szerint a legfőbb kérdés az, hogy a nők és a nőjogi mozgalmak hagyják-e visszatérni a múltat, vagy a haladást és az egyenlő jogokat választják.
 
„A 21. században, amikor a tudomány és technológia szédületes mértékben fejlődik, elfogadhatatlan, hogy a nők csak úgy rendelkezhessenek saját testük fölött, hogy komoly pénzügyi, egészségügyi vagy büntetőjogi kockázattal kelljen szembenézniük” – hangsúlyozta Gurmai Zita. Az EP-képviselő emlékeztetett rá, hogy az elmúlt időszakban több helyen korlátozták a terhességmegszakítás lehetőségét, miközben egyes európai országokban az anyai halálozások 25 százalékát az illegálisan elvégzett abortuszok okozzák.
 
„Azért, hogy a 21. században minden nő számára azonos jogokat biztosíthassunk, a nők mobilizálásra, tájékoztatására, tudatosságuk növelésére, valamint az egészségügyi ellátás és infrastruktúra fejlesztésére van szükség. Ébernek kell maradnunk, el kell terjeszteni az egyes országok legjobb gyakorlatait, és nyomást kell gyakorolnunk országaink kormányaira, hogy célkitűzéseinkre megfelelő források és programok álljanak rendelkezésre” – zárta felszólalását Gurmai Zita.
 
A baloldali politikusok találkozója hétfőn a teljes Szocialista Internacionálé kétnapos tanácsülésével folytatódik, ahol a résztvevők napjaink két legnagyobb, határokon átívelő kihívásával, a gazdasági válsággal és az éghajlatváltozás megelőzésével foglalkoznak majd.
2012.01.22. 18:42
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás