blindfriendly
rss
Nők a gazdasági növekedésért
„A nők kulcsfontosságú tényezők a gazdasági és társadalmi folyamatokban, és ez különösen igaz napjainkban – legyen szó a fejlett nyugati országokról, vagy éppen a fejlődő világról” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a németországi nőjogi mozgalmak negyven éves történetéről rendezett konferencián vasárnap, a baden-württembergi Bad Bollban. Előadásában az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét (PES Women) vezető politikus számba vette az elmúlt évtizedek legnagyobb eredményeit, a megoldásra váró kihívásokat, s végül áttekintést adott a legújabb, uniós szintű esélyegyenlőségi kampányokról.
 
Előadásában Gurmai Zita elmondta: a kutatási eredmények is alátámasztják, hogy pozitív irányú összefüggés van egy vállalat sikeressége és a női vezetők aránya között. Ennek oka, hogy a nők új szempontokat alkalmaznak a vállalatirányításban, és sokkal körültekintőbben hoznak döntéseket. „Ha a Lehman Brotherst Lehman Sisternek hívták volna, most valószínűleg nem lenne a világgazdaság ilyen súlyos helyzetben” – jegyezte meg az EP-képviselő.
 
 
Gurmai Zita hangsúlyozta: a figyelemfelhívó célú esélyegyenlőségi kampányoknak a nők gazdasági növekedéshez és társadalmi igazságossághoz való hozzájárulását kell kiemelniük. A PES Women az elmúlt időszakban több olyan kezdeményezést támogatott, amely – a munka és a családi élet összeegyeztetésének elősegítésével – lehetőséget teremtene a nők számára, hogy olyan tevékenységet folytassanak, amellyel a leginkább hozzájárulhatnának a gazdaság és a társadalom fejlődéséhez.
 
 
Az európai nyugdíjrendszerek esélyegyenlőségi szemléletű reformjáért, az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvének érvényesítéséért, valamint a szexuális és reproduktív egészségügyi jogokért indított kampányok után, az idén a PES Women a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítását tűzte zászlajára. A „Te jövőd az én jövőm” címet viselő kampány célja az Európai Ifjúsági Garancia létrehozása, amely biztosítaná, hogy a fiatalok a tanulmányok befejezését vagy munkahely elvesztését követően, négy hónapon belül munka- vagy továbbképzési lehetőséghez jussanak.
 
 
„Sokkal tartozunk az elődeinknek, akik kiharcolták, hogy a nők a férfiakkal azonos jogokat élvezhessenek. Most rajtunk a sor, hogy felszámoljuk a társadalmunkban még jelen lévő egyenlőtlenségeket, mert tartozunk ezzel a következő generációknak” – zárta előadását Gurmai Zita.
 
2012.05.15. 08:46
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: