blindfriendly
rss
Új vezetőket választott a Szocialista Internacionálé nőszervezete
A dél-afrikai Fokvárosban megrendezett kongresszusán új vezetőket választott a Szocialista Internacionálé Nőszervezete, melynek élére egy marokkói - holland politikus tandem került, hangsúlyozva a Nőszervezet nemzetközi elkötelezettségét. A dr. Gurmai Zita által vezetett Európai Szocialista Párt nőszervezetének megerősödését mutatja, hogy a holland munkáspárti Marije Laffeber személyében európai uniós országból érkezett főtitkára lett a SIW-nek.
 
Dr. Gurmai Zita a SIW egyetlen magyar delegáltjaként, örömmel nyugtázta, hogy a marokkói szociáldemokrata párt színeiben politizáló Ouafa Hajji (USFP) lett a Nemzetközi Szocialista Nőmozgalom új elnöke meggyőző többséggel. A választás augusztus 27.-én került megrendezésre a 20. Nemzetközi Szocialista Nőmozgalmak találkozóján Fokvárosban, Dél Afrikában.
 
A magyar politikus kiemelte, hogy ez a választás fő szerepet játszik abban, hogy megerősítse a SIW helyzetét mind a szocialista mozgalomban, mind a globális politikai erőtérben. A választás követően kihangsúlyozta, hogy: "Hajji asszony karrierje és elhivatottsága nemcsak az Arab világban élő nők számára, hanem azon túl is inspirálóan hat minden nőre. Hozzá hasonlóan inspiráló, Laffeber asszony hosszú távú nemzetközi elkötelezettsége a progresszív családpolitika és a feminista mozgalmak iránt. Ez mind arra utal, hogy mennyire el vagyunk kötelezve a professzionális nőpolitika irányába."
 
Értékelésében Gurmai Zita kifejezte: "Meggyőződésem, hogy a frissesség, lendület és az új ötletek, melyeket az új vezetés programjában meghirdetett, komoly előrelépést hoz a nemi egyenjogúság eléréséért és a nők jogaiért való küzdelmünkben."
 
Hozzátette még, hogy „Az Európai Szocialista Párt nőszervezete továbbra is hangsúlyos szerepet szán a SIW-el való együttműködés folytatásának a legfontosabb közös szakmai kérdésekben, például a szexuális és reproduktív jogokban, a nők politikai szerepvállalásának erősítése, és a nők elleni erőszak megszüntetése érdekében, nem csak európai, hanem globális szinten is.
 
Gurmai Zita felszólalásának végén megköszönte azt a munkát, amit Pia Locatelli leköszönő SIW elnök, valamint főtitkára Marléne Haas az elmúlt években sikeresen elvégzett.
 
Kapcsolódó képek:
www.flickr.com
Zita Gurmai's Socialist International Congress in South Africa photoset Zita Gurmai's Socialist International Congress in South Africa photoset
2012.08.28. 15:53
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás