blindfriendly
rss
Az unió helyzete: az Európai Bizottság álljon ki határozottan a női kvótáért
Az Európai Unió helyzetéről mondott hagyományos évértékelő beszédet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. A beszédet követő vitában dr. Gurmai Zita EP-képviselő a nők arányos képviseletét biztosító nemi kvóták melletti határozott kiállásra kérte a biztosi testület elnökét.
 
Beszédében az Európai Bizottság elnöke az európai szociális modell megerősítését és a kiszolgáltatott társadalmi csoportok védelmét az EU előtt álló legfontosabb kihívások egyikének nevezte. Ennek megoldásához az EP szocialista-demokrata frakciója támogatásáról biztosította Barrosót.
 
Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető Gurmai Zita a nők arányos képviseletének javítását célzó nemi kvóták fontosságára hívta fel a Bizottság elnökének figyelmét. A Bizottság asztalán heverő javaslat 2020-ra 40 százalékra növelné a nők részvételi arányát a vállalati vezetőtestületekben. Az Európai Parlament már több alkalommal támogatásáról biztosította az elképzelést, azonban több tagállam kormánya blokkolni próbálja a javaslatot.
 
„A nemek arányos képviseletének biztosítása nemcsak a demokrácia és az igazságos társadalom helyzetét mozdítja elő, de bizonyítottan a gazdaságra is kedvezően hat. Éppen ezért arra kérem Önt, hogy határozottan álljon ki a javaslat mellett, amely világosan jelzi, hogy az Európai Unió a nemek közötti esélyegyenlőség, a szolidaritás és az igazságosság ügyét kiemelt kérdésként kezeli” – mondta Gurmai Zita. 
 
Kapcsolódó videó:
2012.09.12. 19:29
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: