blindfriendly
rss
Női kvótát javasol a nagyvállalatok vezetésében az MSZP Nőtagozata
Az MSZP nőtagozata azt kezdeményezi, hogy legalább 40 százalékos női kvótát írjanak elő a 250-nél több munkavállalót foglalkoztató magyarországi cégek irányító testületeiben.
 
Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a szocialisták nőtagozatának elnöke pénteken sajtótájékoztatón elmondta: javaslatuk a nagyvállalatok felügyelőbizottságaiban és igazgatótanácsaiban irányozna elő női kvótát. Az ezt figyelmen kívül hagyó cégek részvételét korlátoznák a közbeszerzésekben és az európai uniós forrásokhoz való hozzáférésben.
 
A politikus elmondta: személyesen találkozót kezdeményez az ügyben Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, hogy meggyőzze őt. Felidézte, hogy a napokban levelet küldött a miniszternek, miután a kormány - nyolc másik uniós tagállammal együtt - tiltakozott az ellen, hogy Vivaine Reding, az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős tagja olyan javaslatot készül a bizottság elé tárni, amely 40 százalékos női kvótát írna elő a nagyvállalatok felügyelőbizottságaiban.
 
Gurmai Zita azt szeretné, ha a kormány felülvizsgálná a véleményét és csatlakozna az uniós biztos kezdeményezéséhez.
 
Az MSZP-s politikus azzal érvelt, hogy az átmeneti időre bevezetett női kvóta segít megszüntetni a - képzettségi adatokkal nem igazolható - diszkriminációt. Ráadásul - fűzte hozzá - tanulmányok támasztják alá, hogy azokban a vállalatokban, ahol "több a nő, ott jelentősebb a profit". Hivatkozott arra is, hogy az alaptörvény értelmében Magyarország az esélyegyenlőség megvalósulását külön intézkedésekkel segíti.
 
Kapcsolódó képek:
www.flickr.com
Zita Gurmai's Sajtótájékoztató photoset Zita Gurmai's Sajtótájékoztató photoset
 
Kapcsolódó videó:
2012.09.21. 18:17
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: