blindfriendly
rss
Progresszív győzelem a nők jogaiért az Európai Unióban
A Nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről szóló jelentést fogadott el szerdai plenáris ülésén az Európai Parlament. Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője szerint az elfogadott szöveg jelzi, hogy az Európai Unió elkötelezett a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés felszámolása mellett.
 
A belga Marc Tarabella által készített jelentést különösen időszerűvé teszi, hogy a gazdasági válság súlyos következményekkel jár a nők munkaerő-piaci helyzetére és magánéletére nézve. „A jelentésem teljes és kiegyensúlyozott, de a konzervatívok elmentek a vita lényege mellett azzal, hogy újra megkérdőjelezték a nők abortuszhoz való jogát az EU-ban” – mondta a szocialista politikus a szavazást követően. „Mindamellett sikerült megerősítenünk a nők azon jogát, hogy saját maguk rendelkezzenek testük felett. Egy alapvető jogról van itt szó, amelyért - gyakran életüket veszélyeztetve – nők ezrei küzdöttek, és küzdenek még ma is Európában. Ennek a jognak soha, semmilyen megkérdőjelezését nem tudom elfogadni” – hangsúlyozta a belga európai parlamenti képviselő.
 
Gurmai Zita szerint a jelentés előremutató szemléletét jelzi, hogy az egyértelműen kiáll a nők szexuális és reproduktív jogai feletti önrendelkezése mellett. A dokumentum kimondja, hogy támogatni kell azokat az intézkedéseket, amelyek a nők szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítására irányulnak. A képviselőasszony ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy az Európai Nőjogi Charta kidolgozását sürgető és a „női kvóták” bevezetését ösztönző szövegrészek nem kapták meg a szükséges többséget a képviselőktől.
 
 
2010.02.11.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: