blindfriendly
rss
Ne vesszen kárba a társadalom felében rejlő gazdasági potenciál!
Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szombaton Tallinnban részt vett a Kadri baloldali nőjogi szervezet fennállásának 20. évfordulóján rendezett ünnepségen.
Beszédében Gurmai Zita kiemelte: Észtország olyan EU-tagállam, ahol a nemek közötti esélyegyenlőség egyáltalán nem tekinthető kivívottnak. A törvényhozás képviselőinek mindössze 21 százaléka nő, a nagyvállalatok vezető testületeiben pedig csak a helyek 6,7 százalékát töltik be nők, szemben a 13,6 százalékos európai átlaggal. Sajnos ugyanakkor Észtország is azok között a tagállamok között volt, amelyek tiltakozásukat fejezték ki az Európai Bizottság közelmúltban bemutatott, nemi kvóták bevezetését célzó javaslata ellen, a konzervatív képviselők néhány fős többségének köszönhetően. A legnagyobb gondot azonban a nemek közötti fizetésbeli különbségek jelentik: ennek 28 százalékos értéke a legmagasabb az egész Európai Unióban.
„Az észtországi progresszív nőmozgalom elkötelezettségének köszönhetően, ugyanakkor az elmúlt években jelentős előrelépésnek lehettünk szemtanúi” – hangsúlyozta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a nemzeti szintű intézkedések mellett, elengedhetetlen, hogy európai uniós intézkedéseket is hozzanak a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítása érdekében. „Európa – a kötelezető erejű uniós előírásokkal és az elrettentő erejű szankciókkal – az egyik legfontosabb biztosítéka annak, hogy kézzel fogható eredményeket érjünk el ezen a területen” – vélte Gurmai Zita.
„Növelni kell a nők arányát a politikai és a gazdasági döntéshozatalban, és ez nem csak esélyegyenlőségi kérdés. A gazdaságra is káros a jelenlegi egyenlőtlen és igazságtalan helyzet fenntartása, mert így a társadalom több mint felét kitevő nőkben rejlő gazdasági potenciál sem hasznosulhat. A progresszív nőmozgalmaknak ezért tovább kell folytatniuk munkájukat, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség valósággá váljon” – zárta beszédét az EP-képviselő.
 
2013.01.26. 12:01
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: