blindfriendly
rss
Az európai szocialisták kiállnak a nemek közötti esélyegyenlőség mellett
Az Európai Szocialisták Pártjának Nőszervezete (PES Women) csütörtökön elfogadott nyilatkozata felszólítja az EU tagállamainak állam és kormányfőit, hogy a most készülő EU 2020 stratégiába foglalják bele a nemek közötti esélyegyenlőséget elmozdító célkitűzéseket.
 
A hét tagország esélyegyenlőségért felelős minisztere illetve államtitkára, valamint a dr. Gurmai Zita, a PES Women elnöke által aláírt nyilatkozat szerint a gazdasági növekedés és a válságból való kilábalás elképzelhetetlen a nők helyzetének javítása nélkül. A nyilatkozat – amelyet magyar részről Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára írt alá – emlékeztet arra, hogy az Európai Unió népességének 52, az európai egyetemisták 60 százaléka nő.
 
A nyilatkozat aláírói szükségesnek tartják, hogy a hamarosan elfogadásra kerülő EU 2020 stratégia világos és számon kérhető célokkal mozdítsa elő a nemek közötti esélyegyenlőséget. Így biztosítani kell, hogy 2020-ra a nők foglalkoztatási szintje elérje a 70 százalékot, 10 százalékkal csökkenjen a nemek közötti bérkülönbség, továbbá a norvég minta alapján elő kell mozdítani a nők szerepvállalását a vállalatok vezetői pozícióiban.
 
A PES Women mindezek mellett továbbra is elkötelezett az Európai Nőjogi Charta mellett, mivel az – konkrét, kézzel fogható intézkedéseinek köszönhető – számottevő előrelépést jelentene a nemek közötti esélyegyenlőségben.
 
Gurmai Zita – utalva az egy évtizede elfogadott Lisszaboni Stratégiára – ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad elveszni hagyni a korábban már elért sikereket. Az EU 2020 stratégiát a lisszaboni alapokra építkezve kell kidolgozni. 
2010.03.26.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: