blindfriendly
rss
Együtt a női jogokért
Az Európai Szocialisták Nőszervezete, az Európai Progresszív Tanulmányokért Alapítvány és a SOLIDAR közös rendezvényét Brüsszelben dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Nőszervezetének elnöke nyitotta meg. Az eseményen a szervezet képviselői együtt vitatták meg a női jogok helyzetét a Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) régiójára vonatkozólag.
 
A MENA régió az elmúlt években sok változáson ment keresztül: forradalmak, választások, nemzetközi egyezmények, mind, mind az átalakulást jelezték ebben a térségben. Ezek az események mutatják, hogy az itt élő társadalmak folyamatos fejlődésben vannak. Az európai szocialisták és szociáldemokraták támogatják ezeket a törekvéseket.
 
Gurmai Zita nyitóbeszédében elmondta, hogy ebben a folyamatos fejlődésben kiemelt szerepet kell szánni a nőknek a politikában, a gazdaságban és a társadalom többi területén is. A nők szerepének erősítésére fontos eszköz az oktatás, hiszen ez kulcs lehet ahhoz, hogy a közösségek teljes jogú tagjai lehessenek és az élet minden szegmensében jelen tudjanak lenni. A képviselő kiemelte: a MENA régióban a nőknek vezető szerepet kell vállalni a demokratikus változások végigvitelében és a béke építésében.
 
Az Európai Szocialisták Nőszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy szervezetük ötletekkel, javaslatokkal igyekszik segíteni az átalakulás folyamatait. A nők szerepének megerősítéséhez és a politikai jelenléthez arra van szükség, hogy ki tudjanak állni és harcolni a jogaikért. A nőket ebből a szempontból a MENA régióban a változás elősegítőinek kell tekintenünk. Lényeges, hogy a Földközi-tenger csupán elválaszt, de mindkét oldalán ugyanazokért a célokért harcolunk: több szerepet a nőknek a közéletben és a politikában – ebben pedig a folyamatban résztvevőknek egymást kell erősíteniük.
2014.02.21. 14:39
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: