blindfriendly
rss
Nemek közötti egyenlőség: a célok változatlanok
Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Karlsruhéban, a Szociáldemokrata Nők Szövetségének kongresszusán értékelte a májusi parlamenti választásokat, és vázolta a következő évek hosszú távú céljait.
 
A májusi parlamenti választásokon a Szociáldemokrata frakció nem tudta megelőzni a Néppárti képviselőket, viszont a női tagok számában előrelépést tudnak felmutatni. A mostani frakció 191 képviselőjéből 86 nő, ez 45%, ami öt százalékkal több az előző ciklushoz képest. A képviselő hozzátette azt is, hogy a frakció 27 delegációvezetője közül 13 nő, ami közel 39%.
 
Az Európai Szocialisták és annak Nőszervezete, illetve az Európai Parlament Szociáldemokrata frakciója további lépéseket fog tenni a nemek egyenlőségéért. Az első ilyen, amely azt kezdeményezi a megalakuló Európai Bizottság tagjai között egyenlő legyen a nők és a férfiak száma. Ennek fontosságát, már Martin Schulz is hangsúlyozta a kampányában.
 
Gurmai Zita kiemelte, az európai szocialisták további célja, hogy a Bizottságnak legyen olyan tagja, amely az nemek egyenlőségéért és a női jogokért felelős.
 
Az Európai Szocialisták Nőszervezetének további céljai között szerepel, hogy erősítsék a nők gazdasági szerepét és az egyenlő munkáért egyenlő bért kampányt továbbra is folytatják majd. Európában átlagban még mindig 16% különbség van a női és férfi munkavállalók fizetései között. Világossá kell tenni, hogy ezt a számot minden tagállamnak csökkentenie kell, közös célként kell kitűzni, hogy ezt évente 2%-kal kell mérsékelni. Ahol ez nem valósul meg, ott különböző szankciókat kell életbe léptetni.
 
Az európai parlamenti képviselő további kiemelt feladatként említette a küzdelmet a nők elleni erőszakkal szemben. Az Európai Szocialisták Nőszervezete kezdeményezi, hogy a 2015-ös év a nők elleni erőszak éve legyen.
 
Gurmai Zita hangsúlyozta, céljaik és az Európáról alkotott képük nem változott a kampány óta. Világos céljaik vannak és ezeket minél több fórumon fogják hangsúlyozni.
2014.06.23. 00:27
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: