blindfriendly
rss
Magyar-szlovák állampolgári fórum
Határközi állampolgári fórumot szerveztek az Európai Parlament budapesti és pozsonyi tájékoztatási irodái a szlovákiai Nyitrán. A pénteki rendezvényen részt vett Maros Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke, valamit magyarországi és szlovákiai európai parlamenti képviselők, köztük Bauer Edit, Gál Kinga és Gurmai Zita.
 
A nagy érdeklődéssel kísért fórum témája az európai polgári kezdeményezés volt, amelynek segítségével az európai polgároknak először nyílik lehetősége arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdeményezzék olyan, az Európai Unió hatáskörébe tartozó területeken, ahol szükségesnek tartják az egységes európai fellépést.
 
Gurmai Zita, a polgári kezdeményezés európai parlamenti jelentéstevőjeként elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai polgárok a Lisszaboni Szerződés talán legjelentősebb újításával nyert jogukat csak a végrehajtási szabályokat tartalmazó uniós rendelet parlamenti és tanácsi elfogadását követően gyakorolhatják majd.
 
A jelentésről várhatóan decemberben szavaz az EP plenáris ülése. Addig azonban még néhány nyitott kérdésre választ kell találni – hangsúlyozta Gurmai Zita. Az európai parlamenti képviselő a nyitott kérdések között példaként említette, hogy hány tagországból kelljen érkeznie az egymillió aláírásnak, illetve hogy milyen további előírásokkal segítsék a kezdeményezések sikeres lebonyolítását.
 
Olyan jogszabályt szeretnénk előkészíteni, ami széleskörű konszenzust képvisel minden szinten. Csak így érhetjük el, hogy az európai polgári kezdeményezés sikeres legyen – mondta az európai parlamenti képviselő. 
 
Kapcsolódó képek:
www.flickr.com
Zita Gurmai's Citizens Forum in Nyitra, Slovakia photoset Zita Gurmai's Citizens Forum in Nyitra, Slovakia photoset
2010.10.11.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: