blindfriendly
rss
Online hírlevél - 2012. szeptember
Kedves Olvasó!
 
Szíves figyelmébe ajánlom az elmúlt hetek fontosabb eseményeit összefoglaló hírlevelemet.
 
Barátsággal:
 
dr. Gurmai Zita
Európai parlamenti képviselő 
 
Plenáris ülés
 
Arányos nemi képviselet: Csak számon kérhető célokkal és komoly szankciókkal működhet!
A strasbourgi plenáris héten Viviane Reding európai biztossal megbeszélést tartottam arról a tervezett európai uniós szabályozásról, amely nemi kvótákat írna elő a vállalatok vezetőtestületeinek összetételére vonatkozóan. A találkozón egyértelművé tettem: a szocialisták csak abban az esetben fogják támogatni az irányelvet, ha az kézzel fogható intézkedéseket és szankciókat ír elő a tagállamok számára.
 
http://gurmai.hu/index.php?pg=news_3_525
 
Az unió helyzete: az Európai Bizottság álljon ki határozottan a női kvótáért
Az Európai Unió helyzetéről mondott hagyományos évértékelő beszédet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament plenáris ülésén. A beszédet követő vitában a nők arányos képviseletét biztosító nemi kvóták melletti határozott kiállásra kértem a biztosi testület elnökét.
 
 
Egyszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb uniós jogalkotásra van szükség
“A Lisszaboni Szerződés által megváltoztatott jogalkotási környezetnek jobban kell tükröződnie az uniós jogalkotásban, ahogyan azt a Jobb Szabályozás programja is célul tűzte ki” - hangsúlyoztam a jogalkotás minőségének javításáról valamint a szubszidiaritás és az arányosság elvének alkalmazásáról szóló jelentés vitájában.
 
 
Magyarországi események
 
A fideszes képviselő valószínűleg nem érti, amit mond
Varga István Fidesz képviselő többek közt azt nyilatkozta, hogy a nőknek háromnál több gyereket kéne szülni és akkor "fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". Az MSZP Nőtagozata egyértelműen elítéli a problémát elhazudó, ostoba kijelentést és lemondásra szólítja fel Varga Istvánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét!
 
 
A Fidesz még mindig tud meglepetést okozni
Az MSZP Nőtagozata nagy meglepődéssel olvasta a Fidesz közleményét, amelyben képviselőtársai elhatárolódnak Varga Istvánnak, a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítéséről szóló vitában elhangzott kijelentésétől. Mint ismeretes, a Fidesz képviselője úgy véli, hogy "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak".
 
   
Nemzetközi események
 
Milyen hatást gyakorol a válság Közép-Európára?
Milyen hatást gyakorol a gazdasági- és pénzügyi válság a közép-kelet-európai régió országaira? Mennyiben változik a nők helyzete a térségben? – Ezelre a kérdésekre próbáltunk választ találni a kezdeményezésére megrendezett regionális konferencián a horvátországi Korculán.
 
 
Az Európai Uniónak nyitottnak és befogadónak kell maradnia
Nagyobb figyelmet kell fordítanunk a nők érvényesülését gátló akadályok felszámolására, és újból a politikai napirend középpontjába kell állítanunk az esélyegyenlőségi kérdéseket! – Ez volt a fő gondolata az olaszországi Reggio Emiliában, az olasz Demokrata Párt által rendezett “Feste Democratica” elnevezésű rendezvényen elhangzott előadásomnak.
 
http://gurmai.hu/index.php?pg=news_3_523
 
 
Blogajánló
 
Esélyegyenlőség nélkül nincs igazi demokrácia
A Szocialista Internacionálé Nőszervezetének (SIW) sikeres fokvárosi kongresszusa után továbbra is azt tartom a legfontosabb feladatnak, hogy ráírányítsuk a figyelmet a nemek közötti esélyegyenlőség helyzetére.

Oldal nyomtatása